Kendo Trening

 


 

Osnovne tehnike

 

Rei -Pozdrav

 

Trening Kendo-a se sastoji u početku od učenja osnovnih stvari kao što su ispravno držanje mača, stav, kretnja i zaseci, a najbitnije: Reiho (etikecija). Pozdravne tehnike nazivaju se Rei. One su veoma važne u Kendu jer kroz njih se pokazuje uzajamno poštovanje i zahvalnost našem partneru sa kojim uvežbavamo tehnike. Svaka tehnika i borba počinje i završava se pozdravom. Za-rei je pozdrav koji se izvodi u klečećem stavu i uglavnom se izvode na početku i kraju treninga. Reiho nalaže da se prilikom ulaska i izlaska iz Dojo-a, blagim naklonom pozdrave svi koji su prisutni kao i samo mesto u kome se stiče znanje. Ovaj način pozdrava se zove Ritsu-rei.

 

Ashi-sabaki -Kretnja

Kretnja u Kendu treba da bude tečna i telo je uvek u dobroj ravnoteži, spremna da izvede instinktivno sledeću tehniku. Kretnja mogu biti: Okuri-ashi, Ayumi-ashi i hiraki-ashi. Uvek u savršenoj ravnoteži, odlučnim ali mekanim koracima gradimo priliku za napad a da pri tome ne odajemo protivniku našu nameru. Dobrom kretnjom balansiramo i distancu za napad i odbranu.

 

Kihon -Osnovne tehnike

U osnovne tehnike prvenstveno spada držanje shinai-ja i stav. Pravilan stav i držanje shinai-ja će praviti bitnu razliku između udaranja bambus štapom protivnika  i postizanje istinskog zaseka mačem! Dakle, iako koristimo bambus štap za usavršavanje mačevanja, u duhu samurajske tradicije zaslužuje svo poštovanje jedne katane i mi učimo da je koristimo kao isto, ali u bezbednijem okruženju.

 

Suburi -Zaseci

U Kendu, zaseci se zadaju u predeo glave, ruke, torza i ubod u grlo. Ovi zaseci se vežbaju bezbroj puta i teži se ka savršenom izvođenju. Suburi tehnike se rade bez partnera, kako bi se fokusirao na sam zasek, postizanje pripravnosti, konrole, snage  i njegovo unapređenje iz treninga u trening. Najbitniji koncept u izvođenju zaseka, ali i Kenda je: "Ki-Ken-Tai no Ichi". Odnosno, duh, mač i telo kao jedno. To praktično znači da zasek, mač i telo moraju biti sinhronizovani u jedan fokus pri pogodku protivnika. Pravilno usmeren mač, kretnja tela u savršenoj ravnoteži sa potpuno odlučnim borbenim duhom se zadaje zasek na protivniku. Ovo je nešto što se doživotno vežba.

 

Uvod u Kendo tehnike


 

 

Posle savladanja osnovnih tehnika, počinje se sa radom u opremi i kontakt vežbe sa partnerom. Tehnike su podeljene u dve grupe:

 

  • Shikake-waza -Ofanzivne tehnike
  • Oji-waza -Tehnike kontra napada

 

U Kendu ne postoji blokiranje i odbrambene tehnike. Kendoka je uvek u ofanzivi, stalnom kretanju napred. Njega uvek vodi ideja o fluidnosti svesti i uma usklađenog sa kretanjem. Duga borba se vodi oko osvajanja centra sa vrhom mača, a sam napad je uvek brz, beskompromisan, lišen svake emocije (nema straha, nema mržnje i agresije). Iako u Kendu imamo "samo" četiri bodovne zone, tehnike kojim se napadaju te zone su itekako brojne i konstantno se smenjuju između direktnog napada i kontranapada. Bitno je za Kendo da se uvek vežba sa ispravnim duhom, uvek usmereni ka dobrom cilju i dobroj volji. Mentalni stav, način rada i naš odnos prema prema drugima je mnogo bitnija od postizanja pogodaka i pobedi protivnika. Ako usvojimo takav stav, bićemo mentalno rasterećeni, a telo će reagovati refleksno u borbi. Ovo je siguran put napredka.

 

Kiri-kaeshi -Niz uzastopnih zaseka

Ovo je osnova svih Kendo treninga i nezaobilazna vežba. Ponavljajući Kiri-kaeshi, vežbamo i pravilan zasek, osećaj za distancu usklađujući naše pokrete sa pokretom partnera, pravilno držanje shinai-ja: Tenouchi (stisak drške pri zaseku), disanje i najvažnije, koncept: "Ki-Ken-Tai no Ichi". Uz to se vežba i kretnja, rad nogu, dobar stav i pravilno disanje.

 

Uchikomi-geiko

Uchikomi-geiko je serija izvođenja tehnika. Vežbaju se osnovni napadi i to u dužem ponavljanju. Ovim se vežba istrajnost i spremnost tela na kontinuirani napad. Ponavlja se otprilike deset tehnika u jednoj vežbi.

 

Kakari-geiko

Kakari-geiko je eksplozivna vežba, gde se napadi izvode u punom borbenom duhu za kratko vreme. Ovo je teška vežba ali veoma bitna za jačanje borbenog duha. Radi se pet do sedam tehnika u ovoj vežbi.

 

Ji-geiko

Ji-geiko je slobodna borba. Radi se na kraju treninga i pokušavamo primeniti tehnike koje smo prethodno vežbali, ali uz prilagođen tajming nepredvidljivosti protivnikovih pokreta. Pogrešno je koristiti ji-geiko u svrhu nadmetanja sa protivnikom. Vežbamo svoje telo i duh, a mentalni stav treba da bude uvek isti. Imali jačeg slabijeg, nepoznatog ili prijatelja za protivnika. Naš Ego je jedini protivnik na putu napredka.

 

Kate -Nihon Kendo Kata

Kate su forme unapred određenih pokreta i izvode se Bokkenom, odnosno drvenom imitacijom katane.. Dok Kiri-kaeshi uči telo, Kate nas uče principima i metodama Kenda. Iako je moderni Kendo sve više usmeren ka takmičenjima i time je primarni fokus na shinaiju, rad sa bokkenom i vežbe kate su esencijalni deo napredka i bojeg razumevanja "Puta Mača". Redovna vežba kata će dići nivo shinai treninga i obogatiti njegov kvalitet rada. Postoje deset kata. Sedam se izvode sa dugim mačevima, a tri se izvode dugi mač pritv kratkog mača.

 

Kiai -Uzvik

Ono što je posebno karakteristično za Kendo je Kiai. To je uzvik koji je prisutan prilikom vežbanja, i sadrži projekciju našeg duha i energije. To je projekcija naboja i trenutno pražnjenje energije prilikom izvođenja tehnike. Kiai je tehnika kroz koju se oživljava i pobuđuje energija. U početku se uvežbava kroz brojanje dok se radi, da bi u sledećoj fazi u sebi sadržao reč koja ukazuje na udarac koji se zadaje. Kasnije je to neartikulisan uzvik koji se vremenom kod svakog borca formira u skladu sa njegovim duhom i odražava isto. Ovo je vežba disanja, pravilno disanje doprinosi dugovečnosti.

 


Bogu -Oprema


Bogu, zaštitna oprema današnji izgled je dobio još pre 300 godina. Česte povrede a neretko i smrtni slučajevi su nametnuli alternativu dotadašnjim trenzima. Moderni bogu je je zasnovan na pešadijskoj opremi, štiteći telo i glavu. Pored zaštitne uloge, bogu i dalje odražava otmeno držanje koje je krasilo i samuraje.

 

 

Delovi:

Shinai bambusov mač koji je napravljen od četiri dobro obrađena i visoko uglačana i podjednako teška komada bambusa. Delovi nemaju opasnih ivica koje bi se mogle mogle zacepiti i polomiti. Stalno se kontroliše i vodi računa o shinai-ju kako bi se blagovremeno uočila oštećenja. Bokken je drvena imitacija mača kojim se izvode kate. Daito je dugački mač a kodachi je kratki mač.

 

 

Keikogi ili GI je gornji deo kimona i Hakama, donji deo kimona koji su obično indigo plave boje, no mogu biti i crne ili bele. Hakam može biti od sintetičkog materijala ili pamučnog.

 


 

 

Tenugui je marama koju stavljamo ispod zaštitne maske i uloga je da skupi znoj i omogući komotniji rad. Često se stavljaju grbovi klubova, motivacione reči i slike. Mogu biti bilo koje boje.

 

 

Men je zaštitna kaciga koja štiti glavu i lice. Teški pamučni materijal upija zaseke glave a duraluminijumska maska štiti lice od bilo kakvog udarca. Ovim vežbač se oseća potpuno zaštićenim i može se posvetiti rasterećeno radu sa mačem.

 

 

Do je štitnik stomaka i torza. Može biti napravljen od izdržljive plastike ili bambusa sa kožnim detaljima. Ovo je ujedno deo opreme koji se najviše može razlikovati sa raznim bojama, i šarama.

 

 

Tare je zaštitni pojas. Čuva pojas i butine od zalutalih udaraca. Pravi se od teškog pamuka i kože.

 

 

Kote su zaštitne rukavice i posle Men-a, zona koja najviše dobija udarce. Kožne su u kombinaciji sa pamukom.

 

 

 

 

*O mestu i terminima naših treninga informišite se u sekciji "Kontakt"Slike su napravljene na treninzima Kokoro Kendo Kai,

zadržavamo sva prava na njih!

Naše fotografije
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kokoro.Kendo-Novi Sad. Make your own badge here.